Cred ca ati patit de multe ori ca atunci cand porniti camera digitala si faceti o poza, aceasta sa aiba o tenta rosiatica sau albastruie, ca in imaginea de mai jos de exemplu:
Daca doriti sa lucrati pe aceasta poza, dati click pe ea ca sa se deschida intr-o pagina noua, apoi dati click dreapta - save as. Dupa cum bine observati, culoarea predominanta in aceasta poza este albastrul. Cum putem repara asta? Foarte simplu.
Avand imaginea deschisa in Photoshop, apasam CTRL+L pentru a deschide fereastra Levels (sau, din meniu, mergem la Image - Adjustments - Levels, sau Layer - New Adjustment Layer - Levels - diferenta dintre cele doua moduri am s-o explic intr-un nou tutorial). Ok, daca totul a decurs bine pana aici, ar trebui sa aveti ceva de genul:
"Muntele" negru din fereastra Levels este de fapt histograma pozei noastre. Histograma este un grafic care reprezinta o distributie statistica a culorilor. Observam ca sub grafic sunt 3 slider-e: unul negru, unul gri si unul alb. Daca poza noastra ar fi avut mai mult negru in ea, "muntele" ar fi fost deplasat mult spre stanga, iar din contra daca poza noastra ar fi avut mult alb in ea, histograma ar fi fost deplasata mult in dreapta. Aceasta histograma s-ar interpreta astfel: in poza noastra nu este mult alb (pentru ca histograma se termina undeva intre slider-ul de gri si cel de alb), este ceva negru, si sunt foarte multe tonuri de gri (pentru ca deasupra slider-ului gri histograma noastra are o inaltime maxima). Pana aici, sa speram ca totul s-a inteles. Puteti incerca sa deschideti alte poze si sa observati histograma fiecareia, pentru a va familiariza cu ea.
Ok, sa vedem acum cum corectam poza noastra. In primul rand trebuie sa va spun ca Adobe Photoshop are o optiune de auto-corectare, si anume Image - Adjustments - Auto Levels, dar nu da intotdeauna rezultatele asteptate, asa ca o luam pe calea mai buna.
Avand fereastra Levels deschisa si Preview bifat, ne uitam in partea dreapta a acesteia, mai exact sub options si apasam pe eyedropper-ul din mijloc (cel la care scrie Set Gray Point).
Iar apoi cautam in imaginea noastra un punct care in mod normal ar trebui sa fie gri (cel incercuit cu rosu) si dam click. Observam cum tonalitatea imaginii se schimba in mod automat, si dispar astfel nuantele de albastru.
Cam asta ar trebui sa obtineti. Puteti sa incercati sa dati click (avand selectat eyedropper-ul din mijloc si preview bifat) in mai multe locuri de pe imagine sa vedeti ce se intampla. Un alt mod de a repara poza initiala este Image - Adjustments - Color Balance, modificand slider-ele astfel (am redus albastrul, si am adaugat putin rosu):
luni, 5 mai 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)